Multimedia= High-Tech in Educatie

Prezentare Produse Multimedia in cadrul Seminarului Formatorilor Nationali (MEN)

Brasov, ianuarie, 1999

-Demonstratie practica/produse de referinta-

Durata : 50 min.

Echipament : Notebook (CD-ROM, SB< Microfon) - Interfata PC-TV T3-televizor

Partea I. Prezentare produse Multimedia -Interactive (2x10=20 min)

Partea II. Prezentare produse Multimedia Descriptive (3x6=18 min.)

Partea III. Prezentare produse - perspective in Romania (1x5=5 min.)

PI. Prezentare unor produse multimedia interactive printr-o paralela intre 2 programe ce abordeaza in moduri distincte invatarea limbii engleze. Acestea sunt produse de 2 firme diferite, renumite pe plan mondial in domeniul promovarii produselor multimedia de invatat limbi straine.

Syracuse Language Systems si The Learning Company.

(numele acestor firme sugereaza in mod clar domeniul lor de activitate)

Syracuse Language Systems este o companie care dezvolta si editeaza programe si cursuri de invatat limbi straine pentru utilizare acasa, la scoala sau in afaceri. Firma a fost infiintata in anul 1989 de catre membrii unei echipe interdisciplinare de la Universitatea Syracuse a statului New York, persoane implicate in invatarea limbilor straine prin aplicarea tehnologiei multimedia.

The Learning Company dezvolta si publica o familie de produse software educationale pentru toate virstele, de la copii la adulti. Gama oferita este vasta, domeniile acoperite includ programe educationale pentru invatarea limbilor straine, enciclopedii, dictionare. Amintesc aici citeva marci recunoscute detinute de aceasta firma: Compton’s, Oxford, Sesame Street - Creative Wonders, Softkey, The Learning Company.

Scurta descriere :

Pentru afaceri, pentru calatorii sau doar pentru divertisment, Your WayTM 2.0 este o cale extraordinara de a invata o limba straina. Participati la conversatii realistice sau perfectionati-va pronuntia cu modulele de recunoastere a vorbirii si inregistrare/redare; invatati gramatica si peste 2600 cuvinte cu ajutorul jocurilor angajante si educative. Conceput pentru vorbitorii unei alte limbi decit engleza, Your WayTM 2.0 English (Immersion), prezinta un format multimedia angajant si instructiuni simple pentru invatarea usoara si placuta a gramaticii, vocabularului, vorbirii, ascultarii si conversatiei.
Learn To Speak™ English este un curs interactiv de invatare a limbii engleze produs de The Learning Company. Acesta este usor de utilizat, cuprinzator si se adreseaza tuturor, indiferent de limba materna. Se pot aprofunda deprinderile in ceea ce priveste conversatia, citirea, scrierea, gramatica si vocabularul. Prezentarile audio si video ale unor vorbitori nativi de limba engleza ajuta perfectionarea intelegerii si a pronuntiei. Produsul este structurat in 30 capitole bazate pe situatii reale, ajutind la pregatirea utilizatorului pentru un numar foarte mare de situatii de zi cu zi.

Ambele produse contin module de recunoastere a vorbirii, acestea ajuta la perfectionarea pronuntiei.

Informatii suplimentare la mark@multinet.ro sau la www.multinet.ro

PII. Produse Multimedia- descriptive

-arta , biologie-natura, inventica, anatomie, astronomie-

In ultimii ani, pe fondul unei explozii multimedia, au fost create multe programe educationale care se adreseaza si altor domenii decit invatarea limbilor straine.

Citeva produse utile procesului de invatamint si de formare :

VR Encyclopedia of Art este o cuprinzatoare colectie de resurse istorice ce pune toate descrierile si evenimentele importante din domeniul artei la indemina utilizatorului. Daca doriti sa intelegeti rolurile jucate de Monet, Manet sau Matisse, sau doriti mai multe informatii esentiale despre un curent sau miscare artistica, acest produs va poate raspunde asteptarilor.
Compton’s Encyclopedia of Animals & Nature permite descoperirea lumii animalelor dintr-un unghi diferit. Zoologi, fotografi si producatori de film si-au reunit fortele pentru a ne introduce in lumea animalelor si a naturii pe caile multimedia. 1470 fotografii, 700 specii animale, 80 documentare video, 220 sunete si animatii si explorarea a 13 habitate diferite intr-o vedere panoramica de 360 sint caracteristicile multimedia ale acestui produs.
The Inventions of Edison ne prezinta 13 inventii uimitoare ale acestui geniu, cu aplicatii directe in viata noastra de zi cu zi. Vom afla istorioare si detalii despre acestea prin prezentarile multimedia, inclusiv reflectarea acestor descoperiri in presa vremii.
BodyWorks 5.0 este o prezentare multimedia a anatomiei corpului uman. Contine 60 minute de film pentru prezentarea unor subiecte medicale vitale, pronuntia a peste 1900 termeni si definirea a peste 1200 termeni medicali. Produsul este conceput pentru invatarea mai rapida in clasa.
The Great Explorers ne prezinta informatii despre cei mai renumiti 3 exploratori ai tuturor timpurilor: Columb, Cortes si Magellan in cautarea destinelor lor in Lumea Noua. Viata si activitatea acestora este urmarita pe baza faptelor istorice. Sint, de asemenea, succint prezentati si alti exploratori.
Cu ajutorul produsului Scientific American Library Planetarium putem calatori prin sistemul solar, sa localizam constelatii si putem afla informatii de referinta completate de imagini si animatii. Este bazat pe "Exploring Planetary Worlds" de David Morisson, seful diviziei spatiale.

PIII. Perspective in Romania

Prin prezentarea CD-MM incercam sa pregatim piata romaneasca Multimedia , prin inlaturarea unor bariere psihologice in abordarea domeniului.

Pregatit in cca. 6 luni , de catre o echipa care nu a existat si conceput vreodata un produs similar , acest produs demonstreaza ca domeniul poate fi abordat fara complexe.

In conditiile in care invatamintul romanesc trebuie sa se racordeze la tendintele mondiale Multimedia nu mai reprezinta o MODA sau chiar o NECESITATE , ci reprezinta o TEHNOLOGIE INALTA (High-Tech) care trebuie asimilata de pe bancile scolii!

Realizatorii au demonstrat ca , cel putin la nivel tehnologic - se pot produce asemenea materiale -utile -necesare si moderne!

Pentru a putea fi utilizate in invatamintul romanesc se pot concepe materiale utile - dar numai in colaborare -in echipe multidisciplinare - ingineri- profesori- artisti -medici- etc.

Marcel Pocol , M&S manager , Multinet Baia Mare