Scoala viitorului

"Calculatorul te ajuta, te stimuleaza si…nu te cearta!"

Viorica Parja : Graiul Maramuresului,vineri,12 februarie 1999

Daca pentru lumea civilizata calculatorul este ceva indispensabil, activitatile, de orice fel, fiind de neconceput fara ajutorul acestei cutii magice, pentru o mare parte dintre romani el ramane inca o necunoscuta. Mai intai din cauza pretului, pentru multi inaccesibil; mai apoi din cauza nepriceperii, inhibitia in fata tehnicii spunandu-si cuvantul.

Tocmai de aceea, cand initiative de genul celei care se intampla intre Liceul Mihai Eminescu din Baia Mare si recent aparuta firma TechnoCad nu poti decat sa te bucuri. Sa te bucuri ca exista profesori precum Mariana Hudrea, si sufletisti precum Petre Mitru, a carui minte iscoditoare a contribuit la aparitia TechnoCAD. Un profesor de engleza, care de zece ani persevereaza in ideea ca scoala viitorului nu mai este posibila fara calculator, si un specialist, care si-a convins colegii sa puna la dispozitia elevilor de la Liceul Mihai Eminescu o sala de training, dotata cu tot ce este mai bun la aceasta ora in materie de echipament electronic.

Dar s-o lasam pe profesoara Mariana Hudrea sa ne spuna despre ce este vorba. "In 1989, cand am sustinut examenul de grad, lucrarea prezentata se chema "Optimizarea predarii limbii engleze prin folosirea mijloacelor audio-vizuale", cu un capitol distinct – Predarea asistata de calculator.

Era ceva nou pe vremea aceea. Din 1991, de cand predau la Liceul Mihai Eminescu, am tot perseverat in implementarea acestor idei. Spre bucuria mea, copiii au fost deosebit de receptivi, cum la fel de receptiva a fost si conducerea scolii (prof.Dorel Condor si Elisabeta Herteg).

Am colaborat foarte bine mai apoi cu firma Multinet, a domnului Mitru, care mi-a fost alaturi atunci cand am castigat o bursa in Anglia , la Universitatea de Kent in Canterbury. Ceea ce am vazut si am invatat acolo, mi-a intarit convingerea ca odata intoarsa acasa trebuie sa-mi dedic toata energia si sa-i ajut pe copii sa patrunda in lumea calculatoarelor. Dar mai ales sa inteleaga ce inseamna Internetul pentru rapiditatea informatiei si comunicarea intre oameni. La sfarsitul lui’98, liceul a fost conectat la Internet. Am participat si la un curs organizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, primul curs national de publicatii electronice. Am avut trei prezentari: "Internetul in scoala", "Multimedia si scoala viitorului" si "Pagina Web a unei scoli", fiind apoi invitata in ianuarie, acest an, la Seminarul formatorilor nationali (Brasov), unde am prezentat prelegerea "Multimedia – moda sau necesitate?", precum si o serie de CD-uri didactice, impreuna cu Marcel Pocol, de la Multinet. Marea realizare a acestei participari este faptul ca Baia Mare si-a castigat dreptul de a avea un Centru National Multimedia, sprijinit de Ministerul Educatiei Nationale, iar in aprilie, seminarul formatorilor nationali se va desfasura la Baia Mare, unde grupul ReMMed, in colaborare cu TechnoCad, va realiza cursuri Multimedia si management proiecte pentru profesori. Eu insami am facut un astfel de proiect de cursuri pentru profesori".

Am lasat-o pe profesoara Mariana Hudrea sa faca aceasta introducere spre a vedea ca nu-i usor sa pornesti de la o idee , si sa ajungi sa realizezi un lucru extrem de folositor pentru cpii.

Colaborarea cu TechnoCad (director Gunter Kulcsar) a inceput mai intai pentru clasele de postliceala. Din februarie a.c., colaborarea s-a extins si la clasa a IX-a B(4 ore pe saptamana) si a XII-a C (6 ore pe saptamana), ore in care cei mici fac exercitii de lexic si gramatica engleza pe calculator, iar cei mari isi fixeaza cunostintele prin extensie, pregatindu-se pentru bacalaureat. Prin accesul celor 4 clase ale liceului la sala de training, TechnoCad sponsorizeaza activitatea cu 3,5 milioane lei lunar.

I-am privit pe copii la lucru, le-am urmarit mimica fetei si le-am citit satisdfactia sau deznadejdea, atunci cand calculatorul ii felicita (cand raspunsurile sunt corecte) sau ii pune sa mai incerce (cand raspunsurile sunt gresite). I-am intrerupt cateva minute pentru a vedea ce gandesc. Iata cateva raspunsuri , care vorbesc de la sine:

Cristina: "Calculatorul te incurajeaza, te stimuleaza si nu te cearta"; Lavinia:"Calculatorul iti da raspunsul pe loc";

Arabela:"A invata cu calculatorul este o noua emotie, care merita sa fie incercata"; Stefan: "Nici nu-mi mai imaginez ora de limba engleza fara calculator";

Mirela:"Cu toate ca profesorii poarta un fel de ranchiuna acestei metode noi, noua ne place si aceasta va fi scoala viitorului".

Asa vad scoala viitorului si Andrei si Alexandra si Anca si Cristina si Oana si Agatha si toti cei care au tinut sa vorbeasca despre ce fac ei, avand alaturi dascali care vad in perspectiva si specialisti care nu pun pe primul plan castigul material ci pe cel spiritual.

Si despre unii si despre altii vom reveni curand, cand va vom povesti o alta isprava pusa la cale.

Viorica Parja